️ برای پیشگیری از مشکلات دندان ها و درمان آنها در بارداری چه باید کرد ؟
⬅️ در حال حاضر توصیه می شود زنان باردار برنامه غذایی متعادل داشته باشند .از مصرف شیرینی جات و ترشی جات فراوان بپرهیزند ؛ دندان های خود را دو بار در روز مسواک بزنند و بعد از غذا نخ دندان بکشند تا از بروز مشکلات دندانی جلوگیری شود .
⬅️ همچنین در طی بارداری نباید برنامه معاینه سالیانه دندان ها به تعویق افتد . برای جلوگیری از مشکلات دندانی، مراجعه به دندان پزشک فراموش نگردد . در حقیقت بسیاری از مشکلات دهان و دندان ( مثل عفونت لثه و آبسه ) باعث بروز عوارض مهمی مثل زایمان زودرس و تولد نوزاد نارس می شوند . بنابراین کارهای ضروری مثل پر کردن پوسیدگی دندان یا روکش کردن نباید به بعد از زایمان موکول شود .
⬅️ “قبل” از شروع معاینه باید دندانپزشک در مورد بارداری و هفته آن اطلاع یابد .همین طور دندانپزشک باید از مشکلات دوران بارداری مثل فشار خون بالا یا دیابت بارداری و نیز مصرف داروهای خاص مثل آسپیرین یا داروهای فشار خون مطلع گردد .
⬅️ بهترین زمان انجام کارهای دندانپزشکی در سه ماهه دوم بارداری یعنی ۱۴ تا ۲۸ هفته است . بنابراین بهتر است کارهای غیر ضروری دندانپزشکی در این زمان و یا ترجیحا بعد از زایمان انجام شود .
⬅️ از انجام اعمال زیبایی دندان ( مثل سفید کردن دندان ها ) تا بعد از زایمان باید پرهیز گردد.
⬅️ خانم باردار هنگام نشستن روی صندلی دندانپزشکی باید به وضعیت بدن خود دقت کند و نباید پاهای خود را روی هم بیندازد تا جریان خون کافی در پاها برقرار باشد . به همراه داشتن یک بالش کوچک و استفاده از آن باعث راحتی بیشتر مادر و جنین می شود .
چرا بانوان باردار بیشتر از سایر خانم ها دچار مشکلات دهان و دندان می شوند ؟
️⬅️ افزایش میزان هورمون های بدن در هنگام بارداری، باعث ورم و خونریزی لثه ها می شود و گیر کردن غذا بین دندان ها، این التهاب را بدتر می کند . به این ترتیب مشکلات دندان ها هرچند مختصر ممکن است در بارداری به مشکلی جدی تبدیل شود .
به همین علت توصیه می شود تا ” قبل ” از اقدام به بارداری ، به دندانپزشک مراجعه شود تا هرگونه مشکل پیش از بارداری مرتفع گردد .
آیا داروهایی که دندانپزشک استفاده می کند، خطری برای مادر یا جنین ندارند ؟
⬅️ درحقیقت مطالعات ضد و نقیضی در مورد اثرات مضر داروهای دندانپزشکی بر روی جنین وجود دارد . بعضی از این داروها باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون مادر می گردند و برخی از آنها هم از جفت رد می شوند و به جنین می رسند .
دندانپزشک باید از بی خطرترین دارو و از کمترین میزان آن برای بی حسی استفاده کند تا در عین حال که از درد کشیدن مادر جلوگیری می کند ، کمترین عارضه را برای مادر و جنین داشته باشد .
همچنین برای جلوگیری و یا درمان عفونت، قبل و یا بعد از کار دندانپزشکی، دندانپزشک داروی آنتی بیوتیک برای بیمار تجویز می کند . مصرف آنتی بیوتیک هایی مانند پنی سیلین یا آموکسی سیلین خطری برای خانم باردار ندارد .
عکس انداختن از دندان در بارداری خطری ندارد؟
⬅️ رادیوگرافی یا عکس انداختن از دندان معمولا به بعد از زایمان موکول می شود.
برای انجام بسیاری از کارهای مربوط به دندانپزشکی ( به ویژه عمل های اورژانسی دندان ) باید از دندان خراب عکس گرفت . ️در سه ماهه اول بارداری، اندام های جنین تشکیل می شوند. لذا تا حد امکان باید جنین را در این مدت از هر خطری دور نگه داشت . بنابراین باید عکس گرفتن محدود شود و مادر حتما از پیش بند محافظ ( شیلد ) سربی در ناحیه شکم و لگن استفاده کند .